Ajuntament de reus

Des de Reus Transport treballem per posar en marxa durant el primer trimestre de 2023 un nou servei de bus a demanda per millorar la cobertura de transport públic a la zona nord de la ciutat. L’evolució del bus a demanda s’ha batejat com a “Bus x tu” i funcionarà a través d’una aplicació que permetrà a l’usuari sol·licitar el bus i saber en temps real quan falta perquè arribi a la seva parada. 

 Es planteja un servei de dilluns a divendres des de les 7:30 h a les 18 h, amb un vehicle amb capacitat per a 25 places que cobrirà una part del barri Gaudí, la urbanització El Pinar i la zona del Cementiri. A més, també es preveu que millori el servei que actualment es presta a la urbanització Sant Joan.  

 “Bus x tu” neix de la necessitat de cobrir millor la zona nord de la ciutat, amb una baixa freqüència de pas de transport urbà. El nou servei serà sota demanda i flexible i permetrà els desplaçaments amb origen o destí des de qualsevol punt de la zona de cobertura a l’avinguda de Sant Jordi. 

 

“Bus x tu”: tu decideixes la parada i l’hora que ve el bus 

 A diferència del servei a demanda que ja funciona actualment a Reus, el “Bus x tu” es gestionarà a través d’una aplicació mòbil:  

  • L’usuari haurà de fer una pre-reserva mitjançant l’app amb informació del dia i hora sol·licitat, parada i nombre de persones que agafaran el bus. A la mateixa app se li confirmarà l’acceptació del servei i rebrà informació del temps estimat en què el bus arribarà a la parada a recollir-lo. 
  • L’usuari s’esperarà a la parada on hagi sol·licitat el bus, que el portarà fins al centre de la ciutat, concretament, a l’avinguda de Sant Jordi.
  • El viatge d’aquest usuari podrà ser compartit amb altres persones de la mateixa zona nord que demanin el bus en parades pròximes a la seva  ruta.
  • No hi ha un recorregut fix: l’aplicació, a través d’un algoritme, calcularà en cada trajecte el traçat més ràpid i curt que haurà de seguir el bus fins a arribar al punt de connexió a l’avinguda de Sant Jordi, davant del parc de Sant Jordi i del CAP Llibertat (parada Av. Sant Jordi 1).
  • En aquest punt, si l’usuari necessita desplaçar-se a un altre lloc de la ciutat, podrà fer transbord amb les altres línies, ja que el servei funcionarà amb els mateixos títols i abonaments de transport urbà vigents a la ciutat.

 

Un microbús per a 25 persones 

Reus Transport ja disposa d’un microbús per fer aquest nou servei, que està previst engegar durant el primer trimestre de 2023. El vehicle té capacitat per a 25 viatgers i disposa de rampa per a persones amb mobilitat reduïda. 

 

Demanar el bus abans, una hora o un dia abans 

El “Bus x tu” només operarà sota petició dels usuaris, que hauran de fer la reserva a través de l’aplicació. Aquesta reserva es podrà fer amb antelació, fins i tot un dia abans i demanar que el bus s’aturi a una parada concreta de la zona de cobertura. 

Les parades estaran senyalitzades al carrer i el servei sempre podrà ser compartit per diversos usuaris. L’hora d’arribada del bus a la parada sol·licitada i el temps d’espera variable que es podrà saber a temps real a través de l’aplicació, de manera que l’usuari sempre tindrà la informació actualitzada. 

El “Bus x tu” de la zona nord podrà fer qualsevol desplaçament amb origen o destí a les parades incloses dins de la zona de cobertura. 

Reus Transport pot posar en marxa el “Bus x tu” gràcies a l’existència del Centre de Control Central des d’on es regulen totes les línies i vehicles del servei municipal de transport, amb informació via GPS i a temps real. 

 

Per què a la zona nord? 

“Bus x tu” neix a la zona nord arran de la necessitat de millorar la connexió dels usuaris del barri Gaudí fins al CAP Llibertat. En aquest cas, està pensat especialment pels desplaçaments dels usuaris fins al CAP Llibertat a conseqüència del tancament del dispensari mèdic. L’objectiu és que puguin disposar d’un servei el més directe possible, sobretot en sentit d’anada perquè la tornada al barri està coberta amb la L10. 

A més de millorar el servei al barri Gaudí, el “Bus x tu” permetrà, de retruc, augmentar substancialment la freqüència de pas a altres barris de la zona nord sense incrementar el cost: 

  • El Pinar: actualment, només es fan 6 expedicions diàries.
  • Cementiri: en horari laborable es fan 2 expedicions diàries. El desplaçament al cementiri és utilitzat habitualment per gent gran.
  • Urbanització de Sant Joan: actualment és un servei provisional a demanda que afecta la regularitat de la línia 50. Aquest bus a demanda se substituirà amb el “Bus x tu” que millorarà la freqüència al barri, a més de millorar la puntualitat a la L50.

 Si alguna persona no disposa de telèfon mòbil o té dificultats per fer servir l’aplicació, podrà sol·licitar el “Bus x tu” fent una trucada de telèfon. 

 

Actuacions complementàries: es doblarà el servei a l’AgroReus 

La nova implantació permetrà, a més, millorar el servei de bus urbà al polígon AgroReus. La Línia 31 multiplicarà per dos el número d’expedicions els dies laborables: l’entrada en funcionament del nou servei permetrà destinar el vehicle de servei regular que ara dona cobertura al cementiri i al Pinar a millorar el servei al polígon.