Ajuntament de reus

«Bus x tu», el servei de bus a demanda que es va estrenar fa 4 mesos a la zona nord, ja supera els 2.500 usuaris.

El servei ha experimentat un creixement progressiu, tant en número d’usuaris registrats com en número de viatges fets; i ha ampliat el número de parades de 10 a 18.

Actualment hi ha 647 usuaris registrats a l’app, 226 dels quals són usuaris actius. Més de 2.500 passatgers han utilitzat el servei des de la seva estrena. Només durant el mes de juny, el «Bus x tu» van rebre 874 passatgers i va arribar al 65% dels viatges compartits.

Noves parades
«Bus x tu» cobreix la zona nord de la ciutat els dies laborables, de les 7:30 a les 18:30 h de manera ininterrompuda. Quan es va posar en marxa, disposava d’una desena de parades diferents distribuïdes als barris que cobria:

  • El Pinar: parades Vall d’Aran, El Pinar, Vallespir, Ripollès i Gironès.
  • Urbanització Sant Joan: parades Sant Joan i La Vitxeta.
  • Barri Gaudí: parada Sagrada Família (només destinació a Reus Centre).
  • Cementiri: parada del «Bus x tu» entre les 10:00 i les 13:00 h.
  • Reus Centre: parada a l’avinguda de Sant Jordi.

Després dels primers mesos de servei, el «Bus x tu» ha ampliat la zona fins a les 18 parades.

  • Tres parades al passeig Nord i el carrer de Vinebre.
  • Dues a l’avinguda de Castellvell.
  • Una a l’IES Domènech i Montaner.
  • Dues més a la plaça d’Almoster.

Perfil dels usuaris
Les dades dels primers mesos de funcionament indiquen que el 90% dels usuaris del «Bus x tu» es desplaçava abans amb altres mitjans de transport, no amb  transport públic. Els usuaris fan servir el servei per anar i tornar i de manera regular al llarg de tot el dia: el 16,20% viatja per feina; el 10,80% per estudiar; el 13% per compres; i la resta per altres gestions, oci o anar al metge.

El servei està dissenyat per acostar els viatgers dels barris de la zona nord al centre, per això el servei d’origen i destí més habitual és la parada Reus Centre, a l’avinguda de Sant Jordi.

Les franges d’edat dels viatgers més assidus són de 20 a 35 anys i entre 60 i 70 anys.

Servei excel·lent, segons els usuaris
A més d’extreure dades del perfil dels usuaris, l’app també permet valorar el servei: puntuen amb un 9,8 la puntualitat i amb un 9,4 el temps d’espera. També treuen notes excel·lents la professionalitat dels conductors i la comoditat del servei.

I la mateixa aplicació està molt ben valorada, amb una puntuació de 8,9. Més del 90% de les reserves es fan a través de l’app.

Tria la parada i l’hora que ve el bus
Amb el «Bus x tu» l’usuari decideix la parada i l’hora que vol que arribi el bus. Aquest nou servei permet els desplaçaments entre el centre de la ciutat i parades amb una baixa freqüència de pas de les línies convencionals. «Bus x tu» és un pas més en el sistema del bus a demanda, un transport de proximitat més sostenible i intel·ligent que s’adapta a les necessitats de cada usuari.

Des de Reus Transport ja disposavem d’un microbús per fer aquest nou servei, un vehicle amb capacitat per a 25 viatgers, amb rampa per a persones amb mobilitat reduïda i cotxets infantils. La ruta actual del «Bus x tu» es cobreix amb dos conductors.

Com funciona el servei «Bus x tu»?
El primer que cal fer per demanar el servei és descarregar-se l’aplicació «Bus x tu» de Reus Transport a les plataformes mòbils. L’app es va desenvolupar amb tecnologia ja existent i testejada en altres poblacions, adaptant-la a les necessitats de Reus i de Reus Transport. És gratuïta i es pot instal·lar a qualsevol dispositiu mòbil.

Un cop l’aplicació ja està instal·lada i s’hagi fet el registre –indicant el número de telèfon i validant el missatge de text rebut–, l’usuari ha d’introduir l’origen i el destí del viatge, així com indicar si necessita el servei tan aviat com estigui disponible o prefereix fer una reserva programada. L’aplicació proposa la parada i l’hora de recollida que millor s’adapti a les necessitats de cada usuari. A continuació, cal indicar com es farà el viatge, és a dir, el número de persones que agafaran el bus, si el viatger té mobilitat reduïda o si pujarà al bus amb un cotxet infantil.

Demanar el bus amb temps millora el servei
El servei «Bus x tu» ajusta el temps en funció del número de viatgers i de recorreguts, cada reserva ofereix a l’usuari la informació a temps real per saber exactament on és el bus i quan falta perquè arribi a la parada triada. El temps d’espera és diferent cada vegada i l’usuari ha d’estar pendent de l’aplicació per saber exactament quan ve el bus.

L’aplicació «Bus x tu» calcula les rutes perquè l’usuari arribi a la destinació d’una manera còmoda, ràpida i segura. També permet personalitzar el perfil, amb parades predeterminades, repetir reserves, cancel·lar-les o modificar-les i rebre notificacions si hi ha alguna incidència durant el servei.

La majoria d’usuaris reserva pocs minuts abans, quan l’aplicació permet fer-ho amb antelació i per diversos dies a la vegada, fet que contribueix a optimitzar el servei, planificar millor els recorreguts i reduir el temps d’espera del viatger.